Jíst těžká mastná jídla v horkých dní je naštěstí téměř nemožné, i když mnozí nás přesvědčují, že se to dá. Dopřejme si raději lehké zeleninové jídlo, které neublíží ani našemu trávení, ani postavě, navíc obsahuje cenné živiny. Vyzkoušejte dip z malých cuketiek.
Chutnou a zdravou večeři si připravíte za 20 minut. Dip můžete použít i jako přílohu nebo si na něm pochutnat se stonkovým celerem, mrkví či zeleninovými chipsy.
Na dvě porce potřebujete:
? 3 menší cukety překrojené podélně
? 4 mladé cibulky, případně pórek
? 3 lžíce olivového oleje
? sůl a pepř
? 1 stroužek česneku
? ¼ šálku tahini
? 2 lžíce šťávy z citronu nebo limetky
? ¼ šálku listů z máty
Jak připravíte cuketový dip?
Rozehřeje grilovací pánev nebo gril v troubě. Grilujte cuketu a 3 cibulky pokapané lžící oleje s ½ lžičkou soli. Sledujte, občas otočte, grilujte až do křupava – 6 až 8 minut. Ugrilované zeleninu přeložte do mixéru. Přidejte česnek, tahini, citrónovou šťávu a dvě lžíce máty. Rozmixujte. Přidejte 1-2 lžíce oleje a rozmixujte dohladka.
Nakonec nakrájejte zbylou mátu a cibulku – ozdobíte ní misky s dipem. Před podáváním pokapejte ještě olejem.
Zdravotní výhody cukety
Cuketa byla dlouhá léta podceňována a považována za prázdnou vodovou zeleninu. Dnes již víme, že má mnoho prospěšných vlastností. Zajímavé je, že ačkoli se považuje za zeleninu, botanicky je klasifikována jako ovoce. Vyskytuje se v několika odrůdách, jejichž barva se pohybuje od tmavě žluté po tmavě zelenou. Původ má v Itálii, kde se staletí používá v lidovém léčitelství k léčení nachlazení, bolesti a různých zdravotních stavů. Ne všechno však podporuje i věda.
Obsahuje množství cenných látek
Cuketa je bohatá na několik vitamínů, minerálů a dalších prospěšných rostlinných sloučenin.

Jedna šálek (223 gramů) uvařené cukety obsahuje:
? 17 kalorií
? 1 g bílkovin méně než 1 g tuku
? 3 g sacharidů
? 1 g cukru
? 1 g vlákniny
? 40% doporučeného denního příjmu vitamínu A
? 16% doporučeného denního příjmu manganu
? 14% doporučeného denního příjmu vitamínu C
? 13% doporučeného denního příjmu draslíku
? 10% doporučeného denního příjmu hořčíku
? 9% doporučeného denního příjmu vitamínu K
? 8% doporučeného denního příjmu folátu
? 8% doporučeného denního příjmu mědi
? 7% doporučeného denního příjmu fosforu
? 7% doporučeného denního příjmu vitamínu B6
? 5% doporučeného denního příjmu thiaminu
Obsahuje také malé množství železa, vápníku, zinku a několika dalších vitamínů B. Díky vysokému obsahu vitamínu A podporuje zrak a imunitní systém. Surová cuketa nabízí podobný výživový profil jako vařená cuketa, ale – paradoxně – obsahuje méně vitamínu A, i když více vitamínu C.
plná antioxidantů
Antioxidanty jsou prospěšné rostlinné sloučeniny, které nás chrání před poškozením volnými radikály. Cuketa je obzvláště bohatá na karotenoidy – například lutein, zeaxantin a beta-karoten, které jsou prospěšné pro oči, pokožku a srdce a také poskytují určitou ochranu proti určitým typům rakoviny. Nejvíce antioxidantů obsahuje slupka, proto ji nevyhazujte!
podporuje trávení
Cuketa je bohatá na vodu a vlákninu, dvě složky, které podporují zdravé trávení, snižují riziko zácpy a příznaky různých onemocnění střev. Vláknina cukety navíc snižuje citlivost na inzulín a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Tak potenciálně snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Pomáhá udržet srdce zdravé
Vláknina, draslík a karotenoidy v cuketě optimalizují krevní tlak, cholesterol a snižují další rizikové faktory srdečních chorob.
Skvělá na hubnutí
Jak jsme zmínili, cuketa je bohatá na vodu a vlákninu, přitom má velmi málo kalorií. Snižuje pocit hladu, je tedy ideálním parťákem při hubnutí. Navíc dá se připravit na nejrůznější způsoby – zapečená, grilovaná, plněná, můžete si ze surové udělat špagety do salátu nebo polévku.